pagi semua
assalamualaikum semua ... selamat pagi rabu buat semua ...
pagi2 dh buka blog, dh lama x coret apa2, skrg nk citer apa yang jadi semalam seharian.
banyak yang cik dah buat semalam, tp yg paling best cuba buat kuih bakar (ore kelate panggil kueh beke)
alhamdullilah menjadi la pula... ini dia kuih bakar yang cik dah buat, rasanya lemak manis, sedap betul la (he he he.. ni kes puji diri sendiri ni) nak resipi x? nanti cik dah bagi.... tapi memang sedap ....
pagi2 dh buka blog, dh lama x coret apa2, skrg nk citer apa yang jadi semalam seharian.
banyak yang cik dah buat semalam, tp yg paling best cuba buat kuih bakar (ore kelate panggil kueh beke)
alhamdullilah menjadi la pula... ini dia kuih bakar yang cik dah buat, rasanya lemak manis, sedap betul la (he he he.. ni kes puji diri sendiri ni) nak resipi x? nanti cik dah bagi.... tapi memang sedap ....
Resipi kuih bakar (kuih beke)
bahan-bahannya:
260gm tpg gandum,
240gm gula,
300ml santan,
500ml air,
3 biji telur,
1 sudu paste pandan,
1 sudu teh esen vanila,
2 sudu besar minyak sapi,
1 sudu teh garam dan bijan untuk hiasan
Cara-caranya:
Satukan tepung, gula, air. Kacau rata. Kemudian masukkan santan, paste pandan, telur, minyak sapi, esen vanila dan garam.
Kacau lagi~
p/s: sementara tu, lenserkan loyang dengan minyak sapi dan panaskan loyang di dalam oven lebih kurang 5 minit. Biarkan minyak sapi tadi mencair.
Keluarkan loyang dari oven dan tuangkan adunan ke dalam loyang yang panas tadi. Bakar hingga masak dengan suhu 180C-200C. Lebih kurang 1 jam setengah ~
p/s: bila kuih separuh masak, tuangkan bijan ke atasnya dan sambung bakar lagi.
260gm tpg gandum,
240gm gula,
300ml santan,
500ml air,
3 biji telur,
1 sudu paste pandan,
1 sudu teh esen vanila,
2 sudu besar minyak sapi,
1 sudu teh garam dan bijan untuk hiasan
Cara-caranya:
Satukan tepung, gula, air. Kacau rata. Kemudian masukkan santan, paste pandan, telur, minyak sapi, esen vanila dan garam.
Kacau lagi~
p/s: sementara tu, lenserkan loyang dengan minyak sapi dan panaskan loyang di dalam oven lebih kurang 5 minit. Biarkan minyak sapi tadi mencair.
Keluarkan loyang dari oven dan tuangkan adunan ke dalam loyang yang panas tadi. Bakar hingga masak dengan suhu 180C-200C. Lebih kurang 1 jam setengah ~
p/s: bila kuih separuh masak, tuangkan bijan ke atasnya dan sambung bakar lagi.
selamat mencuba !!!!
Comments
Post a Comment